Wednesday, September 19, 2012

Ordu Mutfağı / Ordu Cuisine














Hamsi Tava - 


Ordu ili topraklarında bilinen ilk yerleşmelerin tarihçesi M.Ö. VII. Yüzyıl’a kadar gitmektedir. Ordu iline yerleşmeye ve medeniyet eserlerinin verilmesine M.Ö. 15 bin yıllarında başlanmıştır. Ordu ilinin ilk kuruluşu olarak; M.Ö. 756 yılında Miletli Kolonistlerin bulunduğu Kotyora yerleşmesiyle bilinmekte ise de, ilk merkezi Hatipler kurmuşlardır. Yörenin özelliğine göre ahşap malzeme kullanan bu kavmin kalıntılarından bugün bir şey kalmamıştır. 






Ordu ili daha sonraki devirlerde Med, Pers, Roma, Bizans ve Selçuklu hakimiyetlerine girmiş, 14. yüzyılda Osmanlı toprakları içine katılmıştır. Ordu ili 1920 yılına kadar Trabzon'a bağlı bir kaza iken 17 Nisan 1920 tarih ve 69 sayılı kanun ile il olmuş, 1923 yılında Sancak adı Vilayet olarak değiştirilerek bugünkü taksimatta yerini almıştır.






Ordu doğal zenginlikleri, tarihi dokusu, denizi, dereleri, yaylalarıyla dünyanın en güzel köşelerinden biridir. Renklerin bütün tonlarını Ordu'da bulmak mümkündür.






Ordu ilinde Türk mutfağının tüm zenfginliklerini görmek mümkündür. Genelde Balık ve sebze ağırlıklıdır.






Sebze Yemekleri

Mısır Yarmalı Aş Sarması - Kabak Kavurması - Sakarca Kayganası - Kabak Kayganası - Soslu Patlıcan - Taze Bezelye Kayganası - Pezik (Pazı) Mücveri - Sakarca Kayganası - Keşkek (Gendeme) - Pancar Diblesi - Fasulye Diblesi  - Galdirik Kavurması - Fırın Fasulyesi  - Etli Pancar Sarması - Pancar Döşemesi.



Çorbalar

Pancar Çorbası (Karalahana) - Mısır Çorbası - Kabak Çorbası - Isırgan Çorbası



Hamsi Yemekleri

İçli Tava


Malzemesi: 1 kg hamsi,1/2 kg pirinç.100gr kuru üzüm.5 baş orta büyüklükte soğan. İç fıstığı, maydanoz, tuz, karabiber, nane, zeytinyağı






Yapılışı: Hamsiler ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Yıkanır ve tuzlanır. Bir tencereye yağ konur. Önce iç fıstık, sonra sıra ile kuru üzüm, soğan ve yıkanmış pirinç yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç seviyesine kadar kaynamış su katılarak tencerenin ağzı kapatılır. Pirinç yarı pişme durumunda iken ateş kısılır. Üzerine yağ dökülür. Karabiber. Nane ve maydanoz ilave edilir. İç pilav dinlendirmeye bırakılır. Yağlanmış tepsiye hamsiler açılarak sırt kısmı yere gelecek şekilde dizilir. Tepsinin kenarına da hamsiler düzgün bir şekilde yerleştirilir. Hazırlanan iç pilavı tepsiye dökülür. Kaşıkla düzeltilir. Kenarındaki hamsiler pilavın üzerine kapatılır. Ayrıca pilavın üst kısmı tamamen kapanacak şekilde hamsiler dizilir. Üzerine yağ gezdirilir. Kızgın fırında hamsiler kızarıncaya kadar pişirilir.






Hamsi Buğulama


Malzemesi: 1 kg hamsi,3 baş orta büyüklükte soğan,1 çay bardağı zeytinyağı,1 limon, tuz, karabiber, maydanoz.


Yapılışı: Hamsiler ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Tepsiye dizilir. İnçe doğranmış soğan, halkalar halinde kesilmiş limon, maydanoz, karabiber ve tuz hamsinin üzerine serilir. Tepsinin ağzı kapakla örtülür. Bir sure piştikten sonra sıcak servis yapılır.






Hamsi Köftesi


Malzemesi: 1 kg. hamsi,1 yumurta,1 baş orta büyüklükte soğan,1 çorba kaşığı salça,2 yemek kasığı un, bayat ekmek içi. Köfte baharı, maydanoz, sarımsak, tuz


Yapılışı: Hamsiler ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Yıkanıp tuzlanır. Üzerine bayat ekmek içi ufalanarak yumurta, salça, un, köfte baharı dövülmüş sarımsak, maydanoz ve rendelenmiş soğan ilave edilir. Hepsi birlikte iyice yoğrulur. Köfte şekli verilip yağda kızartılır.






Hamsi Tava:


Malzemesi: 1 kg hamsi,1 çay bardağı zeytinyağı, biraz mısır unu, limon, tuz.


Yapılışı: Hamsiler ayıklanarak yıkanır ve tuzlanır. Hamsinin iki tarafı da unlanır. Bir tavada yağ kızdırılır. Hamsiler tavaya düzgün bir şekilde yerleştirilir. Hamsiler kızartılır. Tavanın kendi kapağı ile çevrilerek diğer tarafı da aynı şekilde kızartılır servis tabağına alınır üzerine limon sıkılır.





Hamur İşleri

Su böreği - Yufka böreği - Ev makarnası



Tatlılar

Kabak tatlısı - Aşure - Un Helvası



Ekmek Çeşitleri

Mısır ekmeği - Bileki ekmeği - Saç ekmeği - Golit ekmeği



Reçeller

İncir reçeli - Üzüm reçeli - Elma reçeli



Turşular


Fasülye turşusu - Domates turşusu - Salatalık turşusu - Patlıcan turşusu - Kelem Lahanası turşusu




Fasülye, domates, salatalık ve kelem Lahanası turşusundan ince kıyılmış soğan ve yağ ilavesiyle kavurma yemekleri yapılır.


Kara Deniz Mutfağı / Black Sea Cuisine 

Kaynak 

İl kültür ve Turizm


Berfend BER
_________________________________











_________________________________








No comments:

Post a Comment